Ikke gjør som mora di sier!

– Gamle kjerringråd kan være livsfarlige

– Gamle kjerringråd, spesielt de som gjelder små barn, kan være direkte farlige, sier Stein Egil Syversen i Ecare. Han har mange års erfaring som ambulansearbeider og kurs- og foredragsholder om førstehjelp.

– I disse tider og fremover i juleforberedelsene, er det dessverre mange barn som får brannskader. Da er det viktig å behandle disse riktig.

– Smør, fett og diverse kremer har vært sagt å skulle være løsningen på brannskader. Men det kan gjøre vondt verre. Slik behandling kan ødelegge vevet og gjøre hudtransplantasjon vanskelig, dessuten trekker det til seg bakterier, noe vi absolutt ikke trenger i brannsårene, sier han.

 

20:20
Riktig behandling av brannskader er å holde det skadde området i vann med temperatur på rundt 20 grader, i 20 minutter.

– 20/20 er en god huskeregel. Ta også kontakt med legevakt hvis barn får store brannsår. Brannskader er mer kritisk for barn, og skadene kan være større enn de ser ut.

 

Kvelning
Setter barn noe i halsen, skal du heller ikke følge de gamle rådene om å klemme på magen. Det er spesielt viktig hvis barnet er under to år, forteller Syversen.

– Får barnet et fremmedlegeme i halsen, skal du lene det forover og dunke det hardt i ryggen fem ganger. Deretter presser du på brystet, akkurat som ved hjerte/lungeredning. Dette gjentar du så lenge du behøver.

 

Feber
Gamle råd for febersyke barn, er heller ikke spesielt gode, forteller Syversen.

– Mange har fått høre at de skal pakke ungene godt inn i klær og tepper, når de har feber.

Nå er det greit at barnet har mindre klær og heller bare et tynt teppe, så ikke barnet varmes ytterligere opp. Fryser barnet er dette et tegn på at feberen stiger. Forsøk å tilpass klær og tepper slik at barnet opplever dette som behagelig. Hold øye med temperaturen.

 

Kurs
Syversen anbefaler alle – og spesielt de som har omsorg og ansvar for barn – å melde seg på førstehjelpskurs. Da får du også testet kunnskap og ferdigheter på dukker, og praktisk trening i livredning.

– På de kursene vi arrangerer terper vi mye på praktisk trening i hjerte- og lungered- ning. For selv om de fleste har hørt om munn-til-munn og hjertekompresjon, så er det ofte vanskelig å få til når du plutselig står der midt oppe i en situasjon, sier Syversen.